About Me

Min bilder
meditativtliv
Jag är en självständig och bestämd människa som älskar Livet och allt som finns i det.Mitt motto är "Ge allt och få allt"
Visa hela min profil

Översätta

tisdag 9 november 2010

Om Kärlek

När vi talar om förälskelse rör vi oss på flera olika nivåer. När man är förälskad känns det i hela kroppen. En förälskad människa sover sällan särskilt djupt och glömmer ofta bort att äta. Är ganska förvirrad, ja, nästan förhäxad. Det ligger något smått desperat och på samma gång underbart i den här känslan. Hormonerna rusar runt i kroppen och man känner sig extremt upprymd. Tillståndet kan kännas som rena snurren, det kommer olämpligt, och man har egentligen inte tid med det här. Men ändå vill man inte att det ska gå över. Kärleken är ett gåtfullt väsen. Vi kan bara göra vårt bästa för att få en relation att fungera.


Förälskelse är ett av de starkaste känslotillstånd man kan uppleva. Men kärlek kan också gränsa till galenskap. Vem har inte gjort saker på grund av kärlek – lycklig eller olycklig – som man aldrig skulle ha gjort annars? Kärlek liknar mental galenskap – ett medicinskt tillstånd. Det menar den brittiske psykologen Frank Tallis. Jag håller med honom, jag arbetar själv med psykiskt sjuka människor och symtomen liknar de som kännetecknar tvångssyndrom och depression. Alla har väl upplevt hur kroppen reagerar när man ser någon som man är förälskad i – man får hjärtklappning, svårt att andas, blir darrig i benen. Det är fysiska reaktioner som påminner om panikångest.
Förälskelsen får saker och ting att hända. På gott och ont får man väl säga. Förälsklelsen är en skör balansgång mellan nödvändig utveckling och komplett galenskap. Hormonellt innebär förälskelsen en väldig kraftig stimulering av lyckokänslorna, bland annat genom hormonet dopamin. I takt med att känslorna svallar, ökar dopaminet i kroppen och det är helt naturligt att tappa sans och vett. Dopamin är ju en del av hjärnans belöningssystem och som verkar väldigt effektivt hos personer med missbruk.
Forskning visar att den emotionella kraschen när ett förhållande tar slut liknar den som en amfetaminberoende person får när drogen går ur kroppen. Nivån av det amfetaminliknande ämnet fenyletylamin – som är inblandat i den kick man upplever när man är förälskad – sjunker i kroppen när man blir lämnad av den man älskar. Det är ju förbryllande att så många upplever kärlek som något obehagligt och ändå fortsätter att bli kära. En sund människa undviker ju som regel saker förknippade med obehag. När det gäller kärlek pågår ett komplex biokemiskt spel i våra hjärnor.
Den känslomässiga berg och dalbana som kära personer upplever har mycket gemensamt med manodepressiv sjukdom.

Biokemin kan spela oss ett spratt när vi har sex. Närheten skapar ett kemiskt beroende snarare än ett psykologiskt och vi binds omedvetet vid den andra personen. Varaktig kärlek byggs på ömsesidig förståelse, en själslig intimitet mer än en kroppslig. Sedan kommer den sexuella närheten som en naturlig följd. Trots att vi vet mer om sex än någonsin tidigare, lever många gamla myter kvar. Inte minst när det gäller sex i medelåldern. Både män och kvinnor kan tappa lusten, men män vill inte gärna erkänna det. Män tror ofta att de har problem, när penis inte blir lika styv som när de var 20. Men det handlar bara om en naturlig kroppslig förändring. De flesta 50-åringar har upplevt impotens någon gång. Men det behöver inte vara något bestående. Friska, fysiskt och sexuellt aktiva män kan få stånd i hög ålder.


Som tonåringar lärde vi oss att ”förspel” betydde kyssar och smek. I medelåldern behöver männen beröring, kyssar och smek lika mycket som vi kvinnor för att de ska få stånd. Men det behöver inte alltid leda till samlag. Sex är så mycket mer än bara samlag. Kvinnans kropp måste också väckas. Kvinnan är mycket hudkänslig och har stort behov av beröring. Ländryggen är översållad med njutningscensorer som direkt påverkar lusten. Och det finns garanterat inte en enda kvinna som inte älskar att bli smekt och kysst i nacken. Ett faktum som ni män bör ta lärdom av och utnyttja – det är en underbar väg in i den sensuella världen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Twitter

Flag Counter

free counters

AddThis

Bookmark and Share

Ads

Bloggintresserade